Agorafobi (Alan Korkusu) ve Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu)
Agorafobi (Alan Korkusu) , bir bireyin bir durumdan kaçamamasıyla ilgili yoğun endişe ve korku deneyimlemesine veya yardımın mümkün olmadığı yerlerde olmasına neden olan bir fobi türüdür.
Yaygın olarak tetikleyici durumlar, büyük kalabalıklarda veya yeraltı ulaşımı gibi toplu taşımalarda bulunmayı içerir.
Diğer yandan Klostrofobi (Kapalı Alan Korkusu) benzer şekilde bir fobi türü olmasına rağmen, kapatılmış alanlarda bulunmayla tetiklenen yoğun korku ve endişe olarak tanımlanır.
Belirli durumlarda endişe hissetmen tamamen normalken, Agorafobi veya Klostrobiyi yaşıyorsan bu durum tarafından yaratılan asıl tehlike seviyesini orantısız hale getiren, haddinden fazla (aşırı) seviyelerde korku ve endişe deneyimlersin.
Bu korku tepkisi buna rağmen sık sık bizim kontrolümüzün dışında ve kendi kendine otomatik şekilde olmuş gibi hissettirir.
Sonuç olarak bu fobiler yaşam kaliteniz, sağlığınız ve günlük yaşamınızdaki işlev yeteneğiniz üzerinde büyük ölçüde zayıflatıcı etkiye sahip olabilirler.
Agorafobi ve Klostrofobiye panik ataklar ve endişenin sebep olduğu diğer rahatsız edici fiziksel belirtilerin eşlik etmesi olağandışı değildir. Endişenin sebep olduğu diğer rahatsız edici fiziksel belirtiler şunları içerir:
- Kalp çarpıntısı (palpitasyon)
- Terleme
- Göz kararması, baş dönmesi veya bayılacak gibi hissetme
- Yutkunmakta zorlanma
- Titreme veya sallanma
- Göğsünde ağrı veya rahatsızlık hissetme
- Nefes almada zorlanma
- Uyuşma, duygusuzluk, hissizlik, karıncalanma,
Agorafobi ve Klostrofobinin Tedavisi
Kanıtlar, Bilişsel Davranış Terapisinin (CBT) hem Agorafobi hem Klostrofobi tedavisinde büyük etkiye sahip olduğunu ve hayatınızda bu fobilerin etkisini azalttığını gösteriyor.
Bu fobiler bire bir ya da grup terapisi şeklinde tedavi edilebilir.
Hakan Dağ Psikolojik Danışmanlık Kliniğinde, Agorafobi veya Klostrofobi için bizimle iletişime geçin.
Mart 14, 2023