Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Hayatımız boyunca muhtemelen hepimiz bir noktada bunaltıcı, korkutucu ve kontrolümüzün dışındaymış gibi hissettiren travmatik bir olay yaşayacağız; Bu bir araba kazası, bir saldırı kurbanı veya bir kaza tanığı olsun. Genellikle bu olayları zaman ve destekle işleyebiliriz, ancak bazı durumlarda bu travmatik deneyimler aylarca veya yıllarca sürebilen bir tepkiyi tetikler.

Buna Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) denir ve çözülmesi için hayati derecede profesyonel yardım gerektiren bir durumdur.

TSSB’ye yol açabilecek yaygın travmatik olaylar şunları içerir:

 

  • ciddi kazalar (trafik kazası)
  • askeri savaş
  • şiddet içeren kişisel saldırı (cinsel saldırı, fiziksel saldırı, taciz, soygun, gasp)
  • rehin alınmak
  • terör saldırısı
  • savaş esiri olmak
  • işkence (fiziksel, duygusal ve psikolojik)
  • doğal veya insan yapımı afetler
  • hayatı tehdit eden bir hastalık teşhisi

 

TSSB belirtileri:

Birçok insan travmatik bir deneyimden sonra kederli, depresif, endişeli, suçlu, utanmış ve kızgın hisseder. Bu anlaşılır duygusal tepkilere ek olarak, TSSB’nin varlığına işaret eden üç temel semptom vardır:

  • Yeniden Deneyimleme:Kendinizi travmatik bir olayı sanki şimdi ve burada tekrar oluyormuş gibi tekrar tekrar yaşarken ve yeniden yaşarken bulursunuz. Bu deneyim müdahaleci, otomatik ve istemsizdir ve geri dönüşler, müdahaleci anılar, kabuslar ve/veya disosiyasyon şeklinde ortaya çıkabilir.

Bu zamanlarda, olay sırasında hissettiğiniz aynı duyguları ve fiziksel hisleri (korku, utanç, suçluluk; mide bulantısı, ağrı, terleme veya titreme) hissedebilir ve travma sırasında yaşadığınız aynı beş duyusal deneyimi (koku alma) yeniden yaşayabilirsiniz. Çok ürkütücü olabilir, ancak bunların hepsi TSSB’de görülen ve tedavi edilebilen normal ve yaygın reaksiyonlardır.

  • Kaçınma:Anlaşılır bir şekilde, bir kişinin katlandığı travmatik bir deneyim hakkında tekrar tekrar düşünmesi ve konuşması çok üzücü gelebilir ve bu nedenle insanlar genellikle bunu yapmaktan kaçınmak için teknikleri kullanmaya çalışırlar.

Örneğin, travmayı hatırlatabilecek kişilerden ve yerlerden dikkat dağıtma, uyuşturma (madde kötüye kullanımı) ve kaçınma. Kaçınma, kısa vadeli bir rahatlama sağlayabilirken, ne yazık ki, nihayetinde hatıraların doğru bir şekilde işlenmesini ve saklanmasını engellediği ve engellediği için bozukluğu sürdürdüğü anlaşılmaktadır.

  • “Güvenli” hissetmek:TSSB’si olan kişiler, sanki her zaman “tetikte”ymişler gibi, potansiyel tehlike belirtilerine karşı aşırı uyanık ve aşırı uyanık hissettiklerini tanımlarlar. Bu genellikle insanların uyku, konsantrasyon ve hafızayı etkileyebilecek şekilde kronik olarak endişeli ve panik hissetmelerine neden olur. Ayrıca kendilerini çok gergin ve Borderlineli hissedebilirler.

TSSB tedavisi:

Bir dizi travma odaklı konuşma terapisinin TSSB tedavisinde etkili olduğu kanıtlanmıştır ve ekibimizdeki bazı psikologlar bu terapileri sağlama konusunda oldukça uzmanlaşmıştır.

Yardım etmek için buradayım.

date